Tuesday, February 26, 2008
يكي از احزاب موريتايي سازمانملل را به اعمال فشار بر پناهندگان متهم كرد
جنبش نيروهاي آزاديخواه موريتاني موسوم به "فلم" كميسارياي عالي سازمان ملل در امور پناهندگان را به باجگيري و اعمال فشار بر پناهندگان متهمكرد.
به گزارش پايگاه خبري "آفريك آنلاين" روز يكشنبه در گزارشي از اعتراض شديد اين جنبش به وضعيت پناهندگان اين كشور مستقر در سنگال كه با فشار، تهديد و اعمال زور كميسارياي عالي سازمانملل مجبور به بازگشت به كشورشان شده و در اردوگاههاي نامناسب مستقر ميشوند، خبر داد.
اين جنبش همچنين با اشاره به آمار ارائه شده از سوي سازمان ملل در مورد بازگشت آوارگان موريتانيايي به كشور خود در ماه ژانويه، اين آمار را غيرواقعي و وسيلهاي براي بزرگنمايي فعاليتهاي اين سازمان اعلام كرد.
جنبش نيروهاي آزاديخواه موريتاني با تكيه بر لزوم بازگرداندن پناهندگان در شرايط مناسب، حضور نمايندگان قانوني آنان را در اين عمليات، بهمنظور نظارت بر عملكرد كميسارياي عالي سازمانملل در امور پناهندگان خواستار شد.
كميسارياي عالي سازمانملل در امور پناهندگان پيش از اين در ۲۹ژانويه ( ۹بهمن ماه) اعلام كرد كه ۱۰۱موريتانيايي از سنگال خارج و در چهار اردوگاهي در منطقه "روسو" در ۲۰۰كيلومتري جنوب "نوآكشوت" در وضعيت مناسبي مستقر شدهاند.
اين كميساريا همچنين از آغاز عمليات بازگرداندن ۲۰۰موريتانيايي ديگر از منطقه "بركنا" در سنگال، تا اواخر هفته خبر داد.
گزارشها نشان ميدهد كه بيش از ۷۵هزار موريتانيايي سياهپوست (نگرو) در فاصله سالهاي ۱۹۸۹تا ۱۹۹۰به دليل بروز درگيري قومي ميان اقوام نگرو و "مورس"، كشور خود را ترك كرده و به كشورهاي همسايه پناهنده شدند.
بر پايه آمار ارائه شده از سوي كميسارياي عالي سازمانملل در امور پناهندگان، تنها ۲۴هزار پناهنده موريتانيايي در سنگال و شش هزار تن ديگر در مالي سكونت دارند.
بسياري از موسسات موريتانيايي حمايت از پناهندگان نيز به آمار نادرست ارائه شده از سوي كميسارياي عالي سازمانملل و همچنين وضعيت نامناسب پناهندگان زير پوشش اين سازمان، اعتراض كردهاند.
Monday, February 25, 2008

انتشار ترجمه انگلیسی 'حقوق پناهندگان'
شیرین عبادی
جشن رونمایی ترجمه انگلیسی کتاب 'حقوق پناهندگان'، تالیف شیرین عبادی روز شنبه چهارم اسفندماه در سفارت نروژ در تهران برپا شد.
این مراسم با حضور نماینده کمیساریای عالی پناهندگان در ایران، تعدادی از سفرای کشورهای خارجی، تعدادی از نویسندگان، فعالان حوزه مسائل پناهندگان و مدافعان حقوق بشر و اریکا فلر معاون کمیسر عالی پناهندگان سازمان ملل متحد برپا شد.
در این مراسم، نماینده سازمان ملل متحد در ایران و نماینده ای از کمیساریای عالی پناهندگان با تقدیر از شیرین عبادی و فعالیت های علمی وی به معرفی کتاب 'حقوق پناهندگان' پرداختند.
در مراسم رونمایی ترجمه انگلیسی کتاب 'حقوق پناهندگان' عنوان شد که کلیه عواید این کتاب به کودکان پناهنده اختصاص خواهد یافت.
شیرین عبادی نیز در این مراسم با تشکر از کمیساریای عالی پناهندگان، ناشرایرانی این کتاب و بنفشه کینوش مترجمی که کتاب 'حقوق پناهندگان' را به زبان انگلیسی ترجمه کرده است، گفت که امیدوار است انتشار این کتاب بتواند گامی کوچک در راه زندگی بهتر پناهندگان در ایران باشد.
او گفت که امیدوار است وضعیت جهان به کیفیتی پیش رود که همه بتوانند با آسودگی در کشور خود به سر برند و جهان شاهد پدیده پناهندگی نباشد.
شیرین عبادی حمایت سازمان های بین المللی از کتاب هایی که به زبان فارسی منتشر میشود و ترجمه آنها به سایر زبان های زنده دنیا را کمکی به نویسندگان ایرانی در جهت معرفی آثار آنان به سایر زبانهای دنیا دانست و ابراز امیدواری کرد تا این راه ادامه پیدا کرده و آثار شعرا، نویسندگان و محققان ایرانی به سایر زبانها نیز ترجمه شود.
كتاب 'حقوق پناهندگان' شیرین عبادی شامل حقوق و مقررات ناظر بر پناهندگان در ایران است و از سوی دفتر كمیساریای عالی پناهندگان در تهران مورد تقدیر قرار گرفته است.
ترجمه انگلیسی این كتاب در لندن به چاپ رسیده است.
Tuesday, February 19, 2008
توافق سوئد و عراق در مورد بازگرداندن اجباري پناهجويان عراقي
وزارت دادگستري سوئد اعلام كرد : سوئد و عراق روز دوشنبه با امضاي توافقنامهاي بازگرداندن پناهجويان عراقي را كه درخواست اقامت آنان در اين كشور اسكانديناوي پذيرفته نشده است ، براي مقامات سوئد آسانتر ساخته اند.
به گزارش خبرگزاري آسوشيتدپرس از استكهلم ، وزارت دادگستري سوئد در بيانيهاي افزود : اين توافقنامه كه در بغداد به امضاء رسيد راه بازگرداندن اجباري پناهجويان عراقي را در صورت لزوم هموار ميكند .
سوئد بيش از هر كشور خارج از منطقه خاورميانه ، پناهجويان عراقي را پذيرفته است. به رغم سخت تر شدن مقررات مربوط به اقامت پناهجويان در سوئد بيش از ۱۸هزار عراقي سال گذشته خواستار پناهندگي از اين كشور شده اند.
" توبياس بيلستروم " وزير مهاجرت سوئد گفت :" من از اين موافقتنامه كه شرايطي براي سياستگذاري پايدار در مورد پناهجويان ايجاد ميكند ، استقبال ميكنم و از تفاهم موجود بين سوئد و عراق در مورد اين مسائل تجليل و قدرداني ميكنم ."
Wednesday, February 13, 2008
چالش بزرگ مهاجرت هزاران سوداني به چاد براي دولت انجامنا
نخست وزير چاد روز دوشنبه اعلام كرد كه ورود هزاران مهاجر سوداني در روزهاي اخير به مناطق شرقي اين كشور، مشكلات بسياري براي مردم چاد بوجود آورده است.
به گزارش خبرگزاري فرانسه از انجامنا، "دلوا كسير كوماكويه" در جمع خبرنگاران گفت: ما ازسوي سودان بخاطر اين مهاجران كه به مردم ما بدي كردند، مورد تهاجم قرار گرفتيم.
وي افزود :جامعه بينالمللي بايد آوارگان دارفور سوداني را از چاد به كشورشان منتقل كند، زيرا مشكلات بسياري براي ما ايجاد كردهاند.
كوماكويه خاطرنشان كرد: حضور اين آوارگان در چاد موجبات ناامني در كشورمان را فراهم كرده است.
اين درحالي است كه كميسارياي عالي پناهندگان سازمان ملل متحد از درخواست نخست وزير چاد در خارج كردن آوارگان دارفور به چاد ابراز بياطلاعي كرد.
"سرج ماله" نماينده كميسارياي عالي پناهندگان به خبرگزاري فرانسه گفت: ما هيچ درخواستي در اين زمينه ازسوي مقامات چادي دريافت نكرديم.
دستكم ۱۲هزار سوداني ساكن منطقه دارفور در غرب اين كشور در روزهاي اخير براي فرار از حملات ارتش سودان و شبهنظاميان جنجويدها عليه روستاهاي دارفور به خاك چاد پناه بردهاند.
سخنگوي كميسارياي عالي پناهندگان سازمان ملل متحد نيز در گفت وگو با خبرگزاري فرانسه گفت: در پي بمبارانهاي اخير روستاهاي دارفور، دستكم ۱۲ هزار نفر از ساكنان اين مناطق، خانه و كاشانه خود را رها و به چاد پناه بردهاند.
وي تصريح كرد: شاهدان از خشونتهاي شديدي عليه غيرنظاميان در روستاهاي دارفور خبر دادهاند.
بيش از ۲۴۰هزار سوداني ساكن دارفور در حال حاضر در ۱۲اردوگاه در سرزمينهاي مرزي چاد ساكن هستند.
گروه شورشي "جنبش عدالت و مساوات" در دارفور روز گذشته در بيانيهاي اعلام كرد كه ارتش سودان با حمايت شبهنظاميان جنجويد به روستاهاي دارفور حمله كرده و دهها نفر را كشته و زخمي كردند.
اين حملات با پوشش هوايي و حضور سربازان ارتش و حدود ۶۰۰نفر از اعضاي جنجويدها همراه بوده است.
برپايهاين گزارش، ارتش سودان انجام عمليات نظامي در منطقه دارفور را مورد تائيد قرار داده است.
"عثمان محمد" سخنگوي ارتش سودان در اينباره به خبرنگاران گفت: نيروهاي نظامي عمليات گستردهاي را در مناطق ابوسوروج و ساليا انجام دادند.
وي تصريح كرد: ارتش توانست شورشيان اين منطقه را به چاد فراري دهد.
اين درحالي است كه حدود ۲هزار نفر از شورشيان چادي هفته گذشته با ورود به خاك چاد و عبور از عرض ۸۰۰كيلومتري اين كشور خود را به انجامنا پايتخت چاد رساندند و اين شهر را به تصرف خود درآوردند.
اين شورشيان پس از تصرف سه روزه انجامنا، با حملات هوايي ارتش فرانسه روبه شده و مجبور به ترك اين شهر شدند.
برپايه گزارشها، "محمد عبدالله" سركرده گروه شورشي جنبش عدالت و مساوات منطقه دارفور، در درگيريهاي چاد كشته شده است.
جنبش عدالت و مساوات از مهمترين گروههاي شورشي منطقه بحراني دارفور در غرب سودان است .
از سال ۲۰۰۳ميلادي تاكنون به دليل بروز درگيريهاي داخلي در دارفور، بيش از ۲۰۰هزار غيرنظامي جان خود را از دست دادهاند.
Monday, February 11, 2008
درباره ایرانیان مهاجر چه می دانیم
اميد فراستی
از زمانی که اولین ایرانی ها برای تحصیل راهی فرنگ شدند، بیش از صد سال می گذرد و در این صد سال جریان رفتن به خارج از کشور برای تحصیل و کار همواره وجود داشته و قطع نشده است.
اما این جریان در هر دوره ای خصوصیات متفاوتی داشته. زمانی بیشتر به فرنگ (فرانسه) بوده و مخصوص فرزندان اشراف و بزرگان و برای تحصیل. زمانی به ینگه دنیا (آمریکا) و مخصوص دانشجوها و متخصصان. دوره ای دیگر بیشتر شبیه فرار بود در قالب پناهنده سیاسی و بیشتر به اروپای غربی و اسکاندیناوی. دوره ای دیگر به ژاپن و برای کار و مخصوص طبقه ای دیگر از جامعه. و در سال های اخیر، همه گیرتر از همیشه، از طبقات اجتماعی مختلف به همه جای دنیا. گرچه در این دوره تحصیل رایج ترین هدف است و غرب (در معنای کشورهای پیشرفته، از آمریکای شمالی و اروپا گرفته تا استرالیا و حتی شرق دور) محتمل ترین مقصد.
این روند زمانی مهاجرت نام گرفته، زمانی فرار مغزها خوانده شده و زمانی دیگر مهاجرت نخبگان، و همیشه یک سوال مطرح بوده که این روند تا چه حد روند معکوسی هم در پی خواهد داشت؟ یا خیلی سرراست، چند درصد این آدم ها به ایران برمی گردند؟
به نظر نمی رسد خیلی از این آدمها برای زندگی آینده شان ایران را انتخاب کنند. اما ارتباطشان با ایران در چه حد است؟ چقدر به ایران سفر می کنند؟ رابطه کاری با ایران دارند؟ پولهایشان را در ایران سرمایه گذاری می کنند؟
واقعیت این است که نه به این سوال ها می توان پاسخ روشن و دقیق داد و نه حتی به سوال هایی از این دست که ایرانی ها بیشتر به کدام کشورها مهاجرت می کنند؟ بیشتر در چه رشته هایی درس می خوانند؟ در چه دوره ای، چه تعداد از ایران مهاجرت کرده اند؟ چند درصدشان به ایران برگشته اند؟ چند درصدشان هرگز به ایران برنگشته اند؟ و ده ها سوال دیگر.
مثل خیلی چیزهای دیگر در این موارد حتی آمار نیمه رسمی هم وجود ندارد.
همه اینها را گفتم که بگویم یک گروه دانشجویی ایرانی در شهر بوستون آمریکا دارند پژوهشی می کنند درباره این سوال ها و می خواهند سعی کنند به جواب بعضی از این سوال ها نزدیک شوند
اگر شما هم خارج از ایران هستید و مشغول تحصیل یا کار (و البته دست کم تا دیپلم در ایران بوده اید) به این صفحه بروید و فرم نظرسنجی شان را پر کنید که هر چه تعداد بیشتری پاسخ داشته باشند، نتیجه نهایی شان دقیق تر خواهد بود و شاید ما هم به جواب این همه سوال بی جواب کمی نزدیک تر شویم.
Sunday, February 10, 2008

صلیب سرخ خواستار کمک به پناهندگان کرد ایرانی شد
سازمان صليب سرخ بين المللی، روز يکشنبه خواستار انتقال ۱۹۰ پناهنده کرد ايرانی به مکانی امن شد که در حال حاضر در اردوگاهی بين عراق و اردن، در وسط بيابان زندگی می کنند.
به گزارش خبرگزاری آسوشيتدپرس، اين پناهندگان شامل ۲۹ خانواده نيز می شوند که در ژانويه سال ۲۰۰۵ از پناهگاه الطالش در منطقه رمادی عراق، گريخته اند.
تهديد شورشيان و شبه نظاميان عراقی موجب شد که آنها از پناهگاه خود گريخته و به منطقه دور دستی در وسط بيابان پناه آورند.
کميته بين المللی صليب سرخ اعلام کرد که «راه حلی دراز مدت برای اين پناهندگان بايد پيدا شود تا آنها بتوانند اردوگاه خود را که در ميان بيابان است ترک کرده و به مکان امنی بروند.»
«شرايط فعلی زندگی اين افراد واقعا دردناک است و برنامه ای هم وجود ندارد که آنها را به جای امنی انتقال دهد.»
مسئول کميته بين المللی صليب سرخ در اردن
پل کاستلا، مسئول کميته بين المللی صليب سرخ در اردن، می گويد: «تنها چيزی که اين پناهندگان می خواهند يک زندگی معمولی است يعنی اين که بچه ها بتوانند به مدرسه بروند و والدين آنها بتوانند کار کنند.»
اين مسئول صليب سرخ افزود: «شرايط فعلی زندگی اين افراد واقعا دردناک است و برنامه ای هم وجود ندارد که آنها را به جای امنی انتقال دهد.»
در ۲۰ سال گذشته، حدود ۱۳ هزار کرد ايرانی در پناهگاه الطاش زندگی کرده اند. اکثر اين افراد پس از انقلاب اسلامی، در سال ۱۹۷۹، از ايران گريخته اند.
در دو سال گذشته، حدود هزار و ۲۵۰ پناهنده کرد ايرانی که در اردوگاه بيابانی زندگی می کردند، به کشور ثالث فرستاده شده اند ولی برای ۱۹۰ نفر باقيمانده جايی پيدا نشده است.
کشور اردن به اين پناهندگان اجازه ورود نمی دهد و می گويد که در حال حاضر حدود يک ميليون و ۷۰۰ هزار پناهنده فلسطينی در این کشور زندگی می کنند.
اردن به ۷۵۰ هزار عراقی نيز که از جنگ در اين کشور گريخته اند اجازه داده تا در اين کشور بمانند ولی آنها را به عنوان پناهنده به رسميت نمی شناسد.
صليب سرخ بين المللی نيازهای اوليه پناهندگان را مانند آب آشاميدنی و وسايل بهداشتی بر آورده می کند و در اختيار کودکان اسباب بازی و در اختيار بزرگسالان ماشين خياطی قرار می دهد.
رادیو فردا
Wednesday, February 06, 2008
بيش ازبيست هزار تن از مردم چاد به كامرون گريختند
كامرون كميسارياي عالي امور پناهندگان سازمان ملل (سهشنبه) اعلام كرد كه پانزده تا بيست هزار نفر از مردم چاد از كشورشان گريخته و به كامرون پناهنده شدند.
به گزارش خبرگزاري فرانسه از ژنو، "هلن كاكس" سخنگوي اين كميساريا در ژنو گفت اين ارقام را تيمي كه توانست از مرز كامرون عبور كند و خود را به شهر كوزري در پانزده كيلومتري پايتخت چاد برساند، اعلام كرده است.
وي به خبرگزاري فرانسه گفت: "سيل ورود مردم به كامرون همچنان جريان دارد." در حالي كه مخالفان به دست زدن به حملات تازهاي عليه "ادريس دبي" رئيس جمهور تهديد ميكردند، مردم انجامنا روز دوشنبه درگروههاي هزارنفري شهر را ترك كردند.
اگرچه برخي گزارشها حاكي از موافقت اصولي مخالفان با "آتش بس فوري" در چاد است، مخالفان موافقت با آتش بس را تنها به كنارهگيري رئيس جمهور اين كشور منوط كردهاند.
بنابراين گزارش، اجساد كشتهشدگان خيابانهاي انجامنا را پر كرده است و ساختمانهاي پايتخت مملو از حفرههاي ناشي از اصابت گلولههاست. بيشتر مغازهها همچنان بسته مانده است.
بازرگاني از اهالي انجامنا به خبرگزاري فرانسه گفت: "مردم مناطق نسبتا ثروتمند هنوز جنگ داخلي ۱۹۷۹را كه طي آن خانههاي شان غارت شد، فراموش نكردهاند... به خوبي يادشان ميآيد كه شهر به چه صورتي درآمد...
لذا اكنون آن را ترك ميكنند... همه ترسيدهاند" پنج تيم از كميسيارياي عالي از پايتخت كامرون به اين شهر اعزام شده است تا با همكاري صليب سرخ كامرون بتوانند نيازهاي پناهندگان را برآورده كنند.
Saturday, February 02, 2008
ورود غيرقانوني اتباع عراقي به آلمان افزايش يافته است
بنا به اعلام مقامات آلماني ورود غير قانوني اتباع عراقي به اين كشور افزايش يافته است .
اين مطلب را پليس فدرال آلمان روز جمعه اعلام كرد و افزود در سال ۲۰۰۷ ميلادي در مجموع يك هزار و ۱۶۲تبعه عراقي بطور غير قانوني وارد آلمان شدند كه اين رقم نسبت به سال قبل از آن دو برابر افزايش داشته است.
اين گزارش كه به نقل از پليس فدرال آلمان در شهر كوبلنز در جنوب غربي اين كشور منتشر شد همچنين حاكيست ۸۰درصد از فعاليت گروههاي تحقيقاتي پليس در زمينه مقابله با ورود غير قانوني اتباع خارجي به آلمان بر روي شهروندان عراقي متمركز شده است.
گزارش ياد شده افزود مقصد اكثر اتباع عراقي كه وارد آلمان ميشوند گذر از اين كشور به مقصد كشورهاي اسكاندويناوي است.
در اين حال مقامات پليس آلمان پيش بيني ميكنند بر اساس نتايج شنود صورت گرفته احتمالا شمار افراد عراقي كه بطور غير قانوني وارد اين كشور شدهاند به مراتب بيش از آمارهاي فعلي است.
در زمان حاضر حدود ۸۰هزار اتباع عراقي در آلمان زندگي ميكنند كه وضعيت اقامت حدود نيمي از آنان به صورت پناهندگي است.
پيش از اين هم مقامات وزارت كشور آلمان اعلام كرده بودند كه اتباع عراقي در سال ۲۰۰۷ميلادي بيشترين تقاضا را براي دريافت پناهندگي در اين كشور ارايه كرده اند.
روسيه به بيوه و پسر "ميلوشوويچ" پناهندگي سياسي داد
بيوه و پسر رييس جمهوري اسبق صربستان توانستند از روسيه پناهندگي سياسي دريافت كنند.
خبرگزاري فرانسه از مسكو روز جمعه به نقل از اداره فدرال مهاجرت روسيه گزارش داد، "ميرا ماركوويچ" و "ماركو ميلوشوويچ" پسر "اسلوبودان ميلوشوويچ" رييس جمهوري اسبق صربستان كه پايان سال ۲۰۰۵درخواست پناهندگي به پليس روسيه داده بودند، توانستند در مارس ۲۰۰۶از اين كشور پناهندگي دريافت كنند.
ماركوويچ در پي اتهام به سوءاستفاده از قدرت و فساد مالي در سال ۲۰۰۳كشورش را به مقصد روسيه ترك كرد. پسر وي از سال ۲۰۰۰تاكنون در روسيه اقامت دارد.
جسد ميلوشوويچ در تاريخ ۱۱مارس ۲۰۰۶در سلول وي در زنداني در لاهه يافت شد. وي به ارتكاب جنايات ضد بشري متهم بود و تحت محاكمه دادگاه بينالمللي جنايتكاران جنگي قرار داشت.
او به خاطر دست داشتن در كشتار حدود ۲۰۰هزار تن در يوگسلاوي پيشين در دهه نود، محاكمه ميشد.